Z pokolenia na pokolenie ..

Tradycja naszego smaku sięga roku 1968, kiedy to w Chorzowie, senior rodu Karolczyków – Bolesław, rozpoczął wraz z żoną Ireną produkcję lodów. Od samego początku przedsięwzięciu temu przyświecała idea świeżego, prawdziwego i nieudawanego smaku, wytwarzanego ręcznie, według unikalnej receptury – przekazywanej z pokolenia na pokolenie. W 1974 roku właściciele zdecydowali się na przeniesienie produkcji do malowniczego Bukowna, gdzie na terenie zakupionej działki, wybudowany został zupełnie nowy budynek lodziarni. W kolejnych latach, z uwagi na sędziwy wiek i stan zdrowia seniorów, we wspólną działalność włączyli się synowie z żonami, aż wreszcie w 2009 roku rodzinną schedę przeją syn Marek z żoną Grażyną. Po przebudowie oraz gruntownej modernizacji punkt funkcjonuje do dnia dzisiejszego pod nazwą “Lodziarnia Karolczyk”. Dzięki znacznym zmianom, lokal jest obszerniejszy, przyjaźniejszy dla amatorów słodkich przysmaków, a przede wszystkim pozwala prowadzić produkcję najwyższej jakości. Jakość tę, w ubiegłym roku doceniły także Władze Miasta Bukowno, honorując nas statuetką Róży Biznesu 2015, którą można podziwiać w naszej lodziarni. Aktualnie, w rodzinną tradycję angażuje się kolejne pokolenie rodziny Karolczyków. W myśl naszego sloganu “Smak tradycji – tradycja smaku”, cały czas przyświeca nam idea produkcji wyrobów bezkompromisowych i najwyższej jakości. Regularnie podnosimy także nasz warsztat i kwalifikacje, biorąc udział w szeregu specjalistycznych szkoleń i kursów u czołowych mistrzów cukiernictwa. Od tego sezonu, naszych specjałów można także spróbować w mobilnym punkcie, na terenie kąpieliska miejskiego MOSiR. Serdecznie zapraszamy!